hits

WADDUP YOUTUBE

Vet ikke hvor mange som har fått det med seg, men i løpet av det siste året spesielt har YouTube drevet med restriksjoner på en hel haug med YouTube-videoer. Ofte er restriksjoner på videoer vel og bra, men noen ganger bommer de totalt på hvilke videoer som fortjener denne bremsen. At videoer med vold, traumatiserende hendelser, seksuelt innhold etc. ikke kan sees av yngre seere gjør meg absolutt ingenting. I bunn og grunn synes jeg det er bra. Ingen på 12 trenger å se ekte filmklipp av noen som blir banket opp. For eksempel. Det som faktisk plager meg er at denne innstrammingen gikk hardt utover videoer med LHBTQ+-tema. Dersom man skrudde på "restricted mode" på YouTube forsvant tusenvis av videoer der YouTubere snakker om LHBTQ+ tematikk. Av de jeg selv abonnerer på gikk dette hardt utover blant annet Chase Ross, en kanadisk transmann som jobber med å lage videoer for transpersoner verden over. Han anmelder proteser, klær, forteller om medisinsk behandling, gir råd og lignende til sine 100,000 subscribers. De pengene han tjener på YouTube er lønnen hans. Da YouTube plutselig bestemte seg for å putte restriction på kanskje 80% av videoene hans fordi de inneholdt seksuelt eller upassende innhold er de, for det første, med på å gjøre så videoene hans ikke når ut til like mange og han får mindre betalt for jobben han gjør. Én ting er at det går utover pengene, en annen ting er at personer som trenger videoene hans for å få svar på viktige ting de lurer på kanskje ikke finner dem fordi YouTube har bestemt at de ikke er passende for alle. Videoene blir laget for gi folk kunnskap om det å være trans. Det er det de blir laget for. Derfor er det så provoserende når YouTube aldersbegrenser disse videoene. Å være trans, og snakke om transtematikk, bryter ikke med noen av nettstedets regler og retningslinjer. En annen som også ble rammet av dette er Stef Sanjati, også kanadisk LGBTQ+ YouTuber. Her er en video Chase laget om temaet.

Canadian LGBT YouTubers Chase Ross (left) and Stef Sanjati (right) noticed that dozens of their videos had disappeared under ?Restricted Mode.? Credit: (L) Courtesy Chase Ross, (R) Nathan Sing/Daily Xtra 

Les artikkelen med Chase og Stef ved på klikke på linken. De to kanadiske YouTuberne forteller hvorfor YouTube sin aldersbegrensning går hardest utover unge.

Det er lenge siden jeg har hørt noe mer om disse sakene, men i dag begynte jeg å tenke på dem igjen. Selv har jeg YouTube-kanal og selv om jeg skulle vært flinkere til å laste opp jevnlig, så laster jeg i alle fall opp videoer innimellom. Flere av mine videoer falt også innunder denne restriksjonen, men det var fremdeles mulig å tjene penger på dem. I dag da jeg skulle gå inn på kanalen min, leite litt i Creator's Studio etter noe musikk så jeg noe gult på oversikten over to av videoene mine. 

Festlig. "Ikke passende for de fleste annonsører". Som det står har jeg allerede sendt en forespørsel om gjennomgang, altså at de manuelt skal se på videoen for å fastslå om den er passende eller ikke. Etter et raskt søk fant jeg ut at dette er et gigantisk problem og blir kalt for "the Adpocalypse". Mange YouTubere sliter med dette, fordi YouTube har blitt ordentlig pirkete på hva som er innafor og ikke. Likevel blir jeg provosert og sint når jeg ser den andre videoen min få gult tegn. 

Innholdet i videoen er som følger: Mange norske YouTubere som sier navnet sitt, kanalnavnet og at de står imot mobbing. Det er en collage. Det er ingen banning, ingen nakenhet, ingen vold, ikke noe blod, ikke noe som helst upassende med den videoen. Hvorfor i all verden blir den regulert på den måten? Går de etter tags folk bruker? Det må jo være noe sånt ettersom det skjer automatisk nesten sporenstreks etter at videoer er lastet opp. Det kan selvfølgelig også skje i etterkant, men laster man opp en video nå er sjansen stor for at du ikke får annonser på den som før. Hvis det i så fall er tags de går etter skulle jeg gjerne likt å vite hva de går etter. På den første videoen, er det da tags som LGBT? Trans? Transguy? Gay? Queer? Dersom det er tags som Top Surgery de går etter kan jeg kanskje skjønne det. Litt. Men det finnes hundrevis av andre dokumentarer på nett med blodige operasjoner og langt verre bilder enn det som ble vist i den videoen. Dessuten, selv om det er den eneste av mine som har fått en gul flekk og handler om transting så finnes det mange andre YouTubere som dette har skjedd med - som ikke har lagt ut video fra operasjonen sin. 
Derimot på den andre videoen er jeg enda mer spent. Hvis det er taggen Mobbing de tar, eller Bullying, så burde de nesten ha bedre sil, for dette blir slitsomt for alle parter. En anti-mobbing video burde ikke bli klassifisert som "ikke passende for de fleste annonsører". YouTube burde virkelig begynne å ta sine "Creators" litt med mer på alvor, og høre på på hva de sier. Det er dusinvis av videoer om the Adpocalypse på nettet, folk er sinte - og det skjønner jeg, for plutselig mister de halve lønna si. For meg som ikke tjener noe særlig på YouTube går den biten fint, men de frarøver jobben til massevis av mennesker, og det er ikke greit.

 

Nå er jeg lei. Bishes. Noen andre som opplever eller har opplevd lignende?

 

#lgbt #trans #transkjønnet #youtube #blogg #homo #mobbing 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Lukas Skoe

Lukas Skoe

24, Oslo

24 år gammel transmann som bor i Oslo. Jeg spiller rumpeldunk på fritida og er fryktelig dårlig til å holde pusten under vann.

Kategorier

Arkiv